Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Προβολή ταινίας "Bolivia"


Υπόθεση: Ο Freddy (Freddy Flores) εγκαταλείπει την πατρίδα του τη Βολιβία με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής στην Αργεντινή. Ελπίζει ότι εκεί θα βρει μια καλή δουλειά και θα βγάλει αρκετά χρήματα ώστε να φέρει στο Μπουένος Άιρες τη γυναίκα και το παιδί του. Το σχέδιο του φαίνεται να πηγαίνει καλά, αφού γρήγορα προσλαμβάνεται σε ένα μαγειρείο. Τα λεφτά όμως είναι πολύ λιγότερα απ' όσο ήλπιζε και αναγκάζεται να περνάει τη νύχτα τους σε διάφορα μπαρ για να εξοικονομήσει τα χρήματα που θα έδινε σε ξενοδοχείο.

Στο εστιατόριο τα πηγαίνει καλά με το αφεντικό και με τη συνάδελφό του, κάποιοι πελάτες όμως αρχίζουν να τον βλέπουν με μισό μάτι. Σε μια περίοδο που οι ντόπιοι χάνουν τις δουλειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης, κάποιοι φαίνεται ότι δεν μπορούν να ανεχθούν το γεγονός ότι ένας μετανάστης έχει δουλειά ενώ αυτοί όχι και αρχίζουν να τον προκαλούν και να τον απειλούν. Τα πνεύματα οξύνονται και η σύγκρουση δεν θα αργήσει να έρθει.

Η μικρή ανεξάρτητη ταινία του Adrian Caetano μας αποκαλύπτει τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης της Αργεντινής. Οι μικρόκοσμος του εστιατορίου μας αποκαλύπτει τον τρόπο ζωής και σκέψης ολόκληρης της κοινωνίας. Όλοι είναι χρεωμένοι, φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους, κάποιοι όντως τη χάνουν και τα ναρκωτικά και το αλκοόλ είναι ο μόνος τρόπος διαφυγής από την σκληρή πραγματικότητα. Παρόλα αυτά η Αργεντινή εξακολουθεί να αποτελεί για τον Freddy τη Γη της Επαγγελίας. Όμως το Μπουένος Άιρες κάθε άλλο παρά ως Γη της Επαγγελίας παρουσιάζεται.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία με κόκκο αποκαλύπτει όλες τις ασχήμιες της πόλης και του χαρακτήρα των κατοίκων της. Οι ταξιτζήδες που συχνάζουν στο εστιατόριο δεν μπορούν να ανεχθούν την παρουσία ενός ξένου που στερεί από έναν συμπατριώτη τους Αργεντινό μια θέση εργασίας. Για αυτούς όλοι οι παράνομοι μετανάστες είτε κατάγονται από την Βολιβία, είτε από την Παραγουάη, είτε από την Ουρουγουάη, είναι το ίδιο, "nigers" τους αποκαλούν όλους.

Ο Caetano λειτουργεί πίσω από το φακό όπως οι ταξιτζήδες πίσω από το τιμόνι. Δημιουργεί ένα αγχωτικό, ψυχωτικό κλίμα όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί η «καταιγίδα» μπορεί να έρθει και η οργή να ξεσπάσει. Το ξέσπασμα όμως της ξενοφοβίας και του ρατσισμού δεν δημιουργεί θύματα και θύτες, αλλά μόνο θύματα μιας κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης που δυστυχώς είναι πιο κοντά μας από όσο νομίζουμε.

Σκηνοθεσία: Adrian Caetano
Χώρα παραγωγής: Αργεντινή
Έτος: 2001
Είδος: δράμα
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=mlE9G8NnIqU

Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου