Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Προβολή Ταινίας " In this world "


Ο Enayatullah κι ο Jamal είναι Αφγανοί πρόσφυγες που προσπαθούν να αποδράσουν προς τη Μεγάλη Βρετανία με τη βοήθεια δουλεμπόρων. Στο επικίνδυνο ταξίδι τους θα ακολουθήσουν τον «δρόμο από μετάξι» μέσα από το Πακιστάν, το Ιράν και την Τουρκία, κυνηγώντας το όνειρο της άφιξης στην πόλη σύμβολο της ελευθερίας στην μητρόπολη του Λονδίνου" Ο Michael Winterbottom συνδυάζοντας στοιχεία μυθοπλασίας με αληθινά περιστατικά παρακολουθεί τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα δυο παιδιά στο χερσαίο ταξίδι τους
με ενδιάμεσους σταθμούς σε Ιράν, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία και με τελικό προορισμό το «κέντρο» του δυτικού κόσμου, την ελπίδα για μια νέα ευκαιρία και ένα καλύτερο μέλλον.

Με κάμερα στο χέρι, με ελάχιστη μουσική συνοδεία και με τον τονισμό των απογυμνωμένων τοπίων που διασχίζουν οι ήρωες, τοποθετεί στο κέντρο του πλάνου -χαϊδεύοντας σχεδόν- τους «ερασιτέχνες ηθοποιούς» του, που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι και εκείνοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο σε αυτόν τον κόσμο. Και αν ίσως στο τέλος δεν τα καταφέρνουν, εκείνο που μετράει περισσότερο είναι το ταξίδι, ότι και εκείνοι άφησαν με κάποιο τρόπο το σημάδι τους και δεν παραδόθηκαν χωρίς μάχη. Ο Winterbottom έχει το χάρισμα να γυρίζει ενδιαφέρουσες ταινίες ανεξάρτητα από την θεματολογία τους και αυτό τον καθιστά έναν από τους πιο καλούς σύγχρονους βρετανούς σκηνοθέτες. Η απλότητα, η εντιμότητα και η αβίαστη συγκίνηση που αποπνέει η ταινία πιθανότατα αποτέλεσαν έναν από τους λόγους για τους οποίους το In this World τιμήθηκε με τη Χρυσή Αρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου το 2003.

Σκηνοθέτης: Michael Winterbottom
Παραγωγή: Αγγλία
Έτος: 2002
Είδος: Δράμα
Διάρκεια: 88 λεπτά
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=paelxK-ErNs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου