Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Προβολή ταινίας "Μητριαρχία"


Υπόθεση: 60 Γυναίκες. 7 Μέρες. Ένας κόσμος.
Ένα καταφύγιο γυναικών απειλείται με κατεδάφιση. 
60 γυναίκες διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών προελεύσεων συγκεντρώνονται για να το προστατεύσουν, επιχειρώντας να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στον κόσμο σήμερα. Την ημέρα συζητούν και συγκρούονται. Κοινωνία, σεξουαλικότητα, πολιτική, σχέσεις, μητρότητα, εργασία. Τη νύχτα αφήνονται να εκφραστούν, να χορέψουν, να εξομολογηθούν βιώματα κι εμπειρίες. Τι θα προκύψει από ένα τέτοιο εγχείρημα; 

Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Έτος: 2014
Είδος: δράμα
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=jS-B5EvVTwU

Στην προβολή θα παρευρεθούν συντελεστές της ταινίας και μετά το τέλος της, θα ακολουθήσει συζήτηση.

Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Προβολή ταινίας "Ο αδερφός μου είναι μοναχοπαίδι"


Υπόθεση: Μια φτωχική οικογένεια κάπου στην Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Δύο αδέρφια, ο έφηβος Άτσιο και ο μεγαλύτερος Μανρίκο. Ο Μανρίκο πιστεύει πως θα χτιστεί ένας καινούργιος κόσμος μέσω των ιδεών του κομουνισμού τις οποίες έχει ασπαστεί και μάχεται γι’ αυτό με όλες του τις δυνάμεις. Αντίθετα ο μικρός και ζωηρός Άτσιο πιστεύει πως μπορεί να φτιάξει ένα κόσμο καλύτερο αν βοηθήσει το φασιστικό κίνημα, μέλος του οποίου γράφεται, μετέχοντας στις δράσεις του. Και αυτός με τη σειρά του ονειρεύεται έναν κόσμο δίκαιο, όμορφο και μεγάλο με μια Ιταλία πρωταγωνίστρια. Θαυμάζει τον Μουσολίνι αφού πιστεύει πως μόνο μαζί του η Ιταλία έφτασε σε κορυφαίες στιγμές δόξας. Ο εμφύλιος που ξεσπά μέσα στην φτωχική οικογένεια είναι αναπόφευκτος 

Σκηνοθεσία: Daniele Luchetti
Χώρες συμπαραγωγής: Ιταλία & Γαλλία
Έτος: 2007
Είδος: δράμα, κωμωδία
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ybkj1KOoQ6I

Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Chupakavlas & Home 'N' Dry live @ Υπόγειο Αρχιτεκτονικής Τοπίου


Οι Chupakavlas δημιουργήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2008 στη Θεσσαλονίκη. Έχουν αγγλόφωνο στίχο και ερμηνεύουν δικά τους τραγούδια. Ο ήχος της μπάντας είναι punk με rock 'n' roll στοιχεία


Οι Home 'n' Dry είναι από τη Θεσσαλονίκη και παίζουν αγγλόφωνο 90's rock.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Προβολή ταινίας "Jimmy’s Hall"



Υπόθεση: Μετά από δέκα χρόνια εξορίας στην Αμερική, ο Τζίμυ Γκράλτον επιστρέφει στην πατρίδα του. Ο Τζίμυ είναι ένα ανήσυχο πνεύμα, γεμάτος παλμό και ζωή, με προοδευτικές ιδέες, ένας τύπος ανθρώπου με δράση ιδιαίτερα ανησυχητική για τις αρχές και όσους φοβούνται μην χάσουν τα ηνία της εξουσίας. Με παρότρυνση συμπολιτών και φίλων του, θα θέσει σε λειτουργία ξανά μια αίθουσα χορού: ένα ατελιέ χορού, ποίησης, τραγουδιού, ένα είδος καταφυγίου και πολιτιστικού κέντρου όπου όλοι εμπνέονται και εκφράζονται ελεύθερα. Μέσα στα σύγχρονα πλαίσια αναφοράς, το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν φαντάζει τολμηρό. Ωστόσο, αν το φανταστούμε και το εντάξουμε στο παραπάνω ιστορικό πλαίσιο της έκρυθμης κατάστασης, η συγκεκριμένη αίθουσα χορού παίρνει άλλες διαστάσεις. Γίνεται ένα άντρο ελευθερίας όπου όλοι διασκεδάζουν και μαθαίνουν, χωρίς φόβο και χωρίς κανένα Θεό ή αρχηγό, ένα κέντρο «κομμουνισμού», ένα σημείο ακολασίας για το συντηρητικό επίσκοπο, την Εκκλησία και μια πρόκληση για τις τοπικές αρχές… 

Σκηνοθεσία: Ken Loach
Χώρες συμπαραγωγής: Ιρλανδία, Γαλλία & Αγγλία
Έτος: 2014
Είδος: δράμα
Trailerhttp://www.dailymotion.com/video/x28exfc_jimmy-s-hall-trailer-greek-subtitles_shortfilms

Είσοδος Ελεύθερη

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Προβολή ταινίας "Pride"


Υπόθεση: ο Καλοκαίρι του 1984, η Μάργκαρετ Θάτσερ είναι στην εξουσία και οι ανθρακωρύχοι σε απεργία. Στην παρέλαση των ομοφυλόφιλων στο Λονδίνο, αποφασίζεται να συγκεντρωθούν χρήματα για να υποστηριχτούν οι οικογένειες των απεργών. Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα: οι ανθρακωρύχοι ντρέπονται να πάρουν τα λεφτά. Οι γκέι ακτιβιστές, από την άλλη, είναι αποφασισμένοι να κάνουν τη δωρεά και πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στις οικογένειες. Εντοπίζουν αρχικά ένα χωριό στην Ουαλία, που έχει πληγεί από την απεργία, και ξεκινούν με ένα μικρό πούλμαν. 

Σκηνοθεσία: Matthew Warchus
Χώρες συμπαραγωγής: Γαλλία & Αγγλία
Έτος: 2014
Είδος: δράμα, κωμωδία
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=kZfFvsKDuUU

Είσοδος Ελεύθερη

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

The Basements live @ Υπόγειο Αρχιτεκτονικής Τοπίου 14/03/15


Οι Basements δημιουργήθηκαν το 2009 στη Θεσσαλονίκη και παίζουν ένα μείγμα από 60's garage punk psych moody με επιρροές από την αναβίωση του garage στις μέρες μας. Έχουν εμφανιστεί μεταξύ άλλων με τους Sonics τον Δεκέμβρη του 2010 στο principal και με τους Fuzztones τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Πρώτη τους κυκλοφορία το 2010, το 7άρι "Heart Of Stone", ενώ το 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο τους full length με τίτλο "I'm Dead" από το label Lost In Tyme αμφότερα. Ακολουθεί ένα ακόμα 7άρι (στη Lost In Tyme επίσης) split με τους ιστορικούς The Sound Explotion μέσα στο 2013. Μετά από μια μικρή παύση και μερικές αλλαγές στα μέλη επιστρέφουν ξανά στην ενεργό δράση και έρχονται στο υπόγειο αρχιτεκτονικής τοπίου για μια εκρηκτική βραδιά γεμάτη garage punk psych!


fb: https://www.facebook.com/basementsthe/timeline
bc: https://thebasementsthess.bandcamp.com/

Είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Προβολή ταινίας "Bolivia"


Υπόθεση: Ο Freddy (Freddy Flores) εγκαταλείπει την πατρίδα του τη Βολιβία με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής στην Αργεντινή. Ελπίζει ότι εκεί θα βρει μια καλή δουλειά και θα βγάλει αρκετά χρήματα ώστε να φέρει στο Μπουένος Άιρες τη γυναίκα και το παιδί του. Το σχέδιο του φαίνεται να πηγαίνει καλά, αφού γρήγορα προσλαμβάνεται σε ένα μαγειρείο. Τα λεφτά όμως είναι πολύ λιγότερα απ' όσο ήλπιζε και αναγκάζεται να περνάει τη νύχτα τους σε διάφορα μπαρ για να εξοικονομήσει τα χρήματα που θα έδινε σε ξενοδοχείο.

Στο εστιατόριο τα πηγαίνει καλά με το αφεντικό και με τη συνάδελφό του, κάποιοι πελάτες όμως αρχίζουν να τον βλέπουν με μισό μάτι. Σε μια περίοδο που οι ντόπιοι χάνουν τις δουλειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης, κάποιοι φαίνεται ότι δεν μπορούν να ανεχθούν το γεγονός ότι ένας μετανάστης έχει δουλειά ενώ αυτοί όχι και αρχίζουν να τον προκαλούν και να τον απειλούν. Τα πνεύματα οξύνονται και η σύγκρουση δεν θα αργήσει να έρθει.

Η μικρή ανεξάρτητη ταινία του Adrian Caetano μας αποκαλύπτει τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης της Αργεντινής. Οι μικρόκοσμος του εστιατορίου μας αποκαλύπτει τον τρόπο ζωής και σκέψης ολόκληρης της κοινωνίας. Όλοι είναι χρεωμένοι, φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους, κάποιοι όντως τη χάνουν και τα ναρκωτικά και το αλκοόλ είναι ο μόνος τρόπος διαφυγής από την σκληρή πραγματικότητα. Παρόλα αυτά η Αργεντινή εξακολουθεί να αποτελεί για τον Freddy τη Γη της Επαγγελίας. Όμως το Μπουένος Άιρες κάθε άλλο παρά ως Γη της Επαγγελίας παρουσιάζεται.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία με κόκκο αποκαλύπτει όλες τις ασχήμιες της πόλης και του χαρακτήρα των κατοίκων της. Οι ταξιτζήδες που συχνάζουν στο εστιατόριο δεν μπορούν να ανεχθούν την παρουσία ενός ξένου που στερεί από έναν συμπατριώτη τους Αργεντινό μια θέση εργασίας. Για αυτούς όλοι οι παράνομοι μετανάστες είτε κατάγονται από την Βολιβία, είτε από την Παραγουάη, είτε από την Ουρουγουάη, είναι το ίδιο, "nigers" τους αποκαλούν όλους.

Ο Caetano λειτουργεί πίσω από το φακό όπως οι ταξιτζήδες πίσω από το τιμόνι. Δημιουργεί ένα αγχωτικό, ψυχωτικό κλίμα όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί η «καταιγίδα» μπορεί να έρθει και η οργή να ξεσπάσει. Το ξέσπασμα όμως της ξενοφοβίας και του ρατσισμού δεν δημιουργεί θύματα και θύτες, αλλά μόνο θύματα μιας κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης που δυστυχώς είναι πιο κοντά μας από όσο νομίζουμε.

Σκηνοθεσία: Adrian Caetano
Χώρα παραγωγής: Αργεντινή
Έτος: 2001
Είδος: δράμα
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=mlE9G8NnIqU

Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Προβολή ταινίας "War Dance"


Υπόθεση: Τρία παιδιά που έχουν υποφέρει απίστευτες φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου, βρίσκουν τον τρόπο να ξεχάσουν τα πάντα μέσα από τη μουσική, το τραγούδι και τον χορό στο σχολείο τους. Όντας καλεσμένοι σε ένα μεγάλο μουσικό φεστιβάλ στην πρωτεύουσα της χώρας τους, η ιστορική διαδρομή που θα πραγματοποιήσουν, είναι μια συνταρακτική ιστορία που εξυμνεί τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος ενάντια στην τραγωδία. Μια βασανισμένη ήπειρος, ένας εμφύλιος πόλεμος που σκοτώνει την αθωότητα των παιδιών, η πανέμορφη –παρότι στέρφα– γη της Ουγκάντα και η μουσική που απομένει το μόνο γιατρικό ενάντια στο μίσος και στον πόνο. 

Σκηνοθεσία: Sean Fine & Andrea Nix
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ
Έτος: 2007
Είδος: δράμα, ντοκιμαντέρ
Trailer: https://vimeo.com/16942436

Είσοδος Ελεύθερη