Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Προβολή ταινιών μικρού μήκους




Oι we few φιλοξενούν την Ευτυχία Ιωσηφίδου στο Υπόγειο Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Θα προβληθούν δύο ταινίες μικρού μήκους δικής της σκηνοθεσίας καθώς και άλλες επιλεγμένες από την ίδια. 

*She
*3/4 (super 8 film/ Ημερολόγιο ενός χρόνου σε φιλμ)

Η Ευτυχία Ιωσηφίδου, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1992. Αρχικά ασχολείται με τη ζωγραφική στην Καλών Τεχνών, έπειτα ακολουθεί σπουδές στο Θεατρικό τμήμα της Αθήνας. Παρακολουθεί και συνεργάζεται σε σεμινάρια κινηματογράφου (Kινηματογραφικός Τομέας Πολιτιστικού Ομίλου Πανεπιστημίου Αθηνών, New School Athens) και μαθήματα στο Freie Universitaet Berlin-όπου κάνει Film studies για ένα εξάμηνο. Συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ (είτε ως εθελόντρια- πχ.Month of Performance Art Berlin, μέλος διοργάνωσης ή σε ειδικό πόστο -πχ.Κριτική επιτροπή στο Athens International Film Festival στο τμήμα του διεθνούς διαγωνιστικού). Σήμερα, κάνει τους πρώτους πειραματισμούς της στον κινηματογράφο, προσπαθεί να ταξιδεύει περισσότερο και συλλέγει εικονογραφημένα έργα του Sempe.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση



Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; είναι ο τίτλος σατιρικής ταινίας του 1971 σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Ντίνου Κατσουρίδη και πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο. Τιμήθηκε με 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971 (καλλιτεχνικής ταινίας, σεναρίου και α’ ανδρικού ρόλου).

Υπόθεση: Η ταινία διαδραματίζεται την περίοδο της Κατοχής. Ο Θανάσης είναι ένας εργάτης εργοστασίου ο οποίος κοιτάει μόνο τη δουλειά του και το πώς θα εξοικονομήσει λίγο φαγητό. Αντίθετα, η αδελφή του, Φρόσω, βοηθάει όσο μπορεί την αντίσταση κατά των Γερμανών. Ο Θανάσης θα βρεθεί στο δικαστήριο υπερασπιζόμενος τον ταβερνιάρη της γειτονιάς, Θόδωρο. Θα καταδικαστεί όμως ο ίδιος για ψευδορκία, σε είκοσι ημέρες φυλάκιση και θα βρεθεί στο ίδιο κελί με πατριώτες αντιστασιακούς. Ανάμεσά τους είναι και ο γνωστός Ιβάν. Όλοι μαζί αποφασίζουν και δραπετεύουν πλην του Θανάση, που μένει μόνος στο κελί. Όταν ο διοικητής ζητάει τον Ιβάν για ανάκριση, ο υπεύθυνος της φυλακής, έντρομος διαπιστώνει την απόδραση και στη θέση του Ιβάν παρουσιάζει τον Θανάση.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Προβολή ταινίας: "On the road"

  • Στο Δρόμο

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βάλτερ Σάλες,
  • ΣΕΝΑΡΙΟ: Χοσέ Ριβέρα,
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Σαμ ΡάιλιΓκάρετ ΧέντλαντΚρίστεν ΣτιούαρτΚίρστεν ΝτανστΒίγκο ΜόρτενσενΕϊμι Ανταμς
  • Για δεκαετίες ολόκληρες το σινεμά επιχειρούσε να προσεγγίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το πραγματικά μυθικό βιβλίο της αμερικανικής λογοτεχνίας, το οποίο όσο γοητευτικό παρέμενε σταθερά μέσα στα χρόνια, άλλο τόσο δύσκολη έμοιαζε ανέκαθεν η κινηματογράφησή  του.
    Αφού πολυάριθμοι σκηνοθέτες προσπάθησαν κατά καιρούς να δρομολογήσουν τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη (από τον Φράνσις Φορντ Κόπολα μέχρι τον Τζόελ Σουμάχερ), ο άνθρωπος στον οποίο ανατέθηκε το δύσκολο έργο της διασκευής κατέληξε μόλις πέρσι να είναι ο Βάλτερ Σάλες.

    Η επιλογή έμοιαζε αρχικά ιδανική. Εκτός του ότι αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους θαυμαστές της μυθιστορηματικού οδοιπορικού που έγραψε το 1951 (και δημοσίευσε το 1957) ο Τζακ Κέρουακ, ο βραζιλιάνικης καταγωγής δημιουργός είχε ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς στο είδος της ταινίας δρόμου, με θαυμάσια φιλμ όπως ο «Κεντρικός Σταθμός» και τα «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας».

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Προβολή ταινίας " Το Αυγό του φιδιού"


Υπόθεση: Ένας εθνικοσοσιαλιστής γιατρός παρέχει καταφύγιο στην τέως ερωμένη του και στον φίλο της, για να τους προστατέψει δήθεν από τις διώξεις κατά των Εβραίων, αλλά στην πραγματικότητα τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινα πειραματόζωα. Όλα αυτά γίνονται στην εφιαλτική Γερμανία του Μεσοπολέμου, όπου άνθρωποι σκοτώνουν άλογα στη μέση του δρόμου για να τα φάνε ή πεθαίνουν από πείνα. Η ζωή για τους νικημένους Γερμανούς είναι πολύ δύσκολη, με το εθνικό ηθικό καταρρακωμένο και το στομάχι άδειο. Ιδανικές συνθήκες για να σκάσει το Αυγό του Φιδιού και να ανατείλει ο ναζισμός.

Σκηνοθεσία
: Ingmar Bergman
Συμπαραγωγή: Γερμανίας & ΗΠΑ
Έτος: 1977
Είδος: Δράμα, Μυστηρίου
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=AvMC4eY5Q2g